Blogs

Vuistregels voor het probleemloos verwerken van Protex kunststof gevelbekleding

Voor het mooiste eindresultaat!

Volg deze 3 vuistregels op voor het probleemloos verwerken van Protex gevelplaten. 

Een goed begin is het halve werk 

Voordat u begint; zorg ervoor dat u Protex in de originele witte verpakking binnen opslaat, zowel droog als uit de zon. Laat de pakketten horizontaal en vlak liggen en maak de stapel niet hoger dan 1 meter. Zorg om de 60 cm voor voldoende ondersteuning. Controleer het materiaal voor gebruik op eventuele gebreken.  

Zorg voor goede ventilatie en dilatatie 

De ventilatie openingen (onder en boven) moeten minimaal 5 mm zijn. Denk ook aan verticaal doorgaande ventilatie achter de delen (20–28 mm). Monteer de panelen minimaal 200 mm vanaf het maaiveld. Houd altijd minimaal 8 mm ruimte aan de kopse kanten van de delen (dilatatie) om knellen als gevolg van werking door temperatuurverschillen te voorkomen. Voor gevels met donkere kleuren gelegen tussen het zuidoosten en het westen geldt het advies om 10 mm dilatatie aan te houden. 

Goed regelwerk staat als een huis 

De gevel moet sterk en goed met de fundering verbonden zijn om de belasting van de nieuwe kunststof gevelplaten te kunnen dragen. Breng hier het regelwerk (minimale dikte 28 mm) correct uitgelijnd op aan en let erop, dat verticale ventilatie mogelijk blijft. De minimale breedte van het regelwerk bedraagt 45 mm, maar reken daar waar 2 profielen met elkaar verbonden worden op ca. 69 mm. Hanteer als regelafstand voor de hart op hart afstand 300 mm. 

Raadpleeg altijd voor montage de technische documentatie. Deze kun je vinden bij Montage & Downloads.